29 YAŞINI DOLDURMAMIŞ GENÇ GİRİŞİMCİLERE DESTEK
Son yıllarda kendi işletmesini kurup piyasaya girmek isteyen gençlerin sayısı büyük bir artış göstermekte fakat yüksek sigorta ve vergi maliyetleri yüzünden çekingen davranmaktadırlar. Genç girişimci desteği işte bu esnada devreye giriyor. Kendi işini kurmak isteyen 18-29 yaş arasında olan gençler için güzel bir fırsat olan genç girişimci desteği, 3 vergilendirme dönemini ve 1 yıl SGK(4b) primlerinden muaf olmayı kapsıyor.
2022 yılında devam eden genç girişimci istisnaları;
- Faaliyete başlanıldığı takvim yılından itibaren 3 vergilendirme dönemi boyunca sağlanmış olan kazancın yıllık 75.000 TL'lik kısmı gelir vergisinden istisnadır.
- 4b kapsamında 01/06/2018 tarihinden itibaren ilk kez sigortalı olanların bağkur primleri 1 yıl süreyle Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacaktır.
Bu teşvikler kapsamında 18 yaşını doldurmuş, 29 yaşını doldurmamış olan genç girişimciler büyük avantajlar yakalıyorlar. Bu avantajların sağlanması için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor.
Genç Girişimci İstisnasından Kimler Yararlanabilir?
Genç girişimci desteği şartları sağlanması durumunda vergi muafiyeti ve bağkur desteği almak mümkündür.
- İşe başlamanın kanuni süresi içerisinde bildirilmiş olması.
- Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olması.(Limited şirket ve Anonim şirket hariç)
- Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi.
- 18 yaşını doldurmuş 29 yaşını doldurmamış olmak.
- Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması halinde işe başlama tarihi itibarıyla ortakların tamamının tüm şartları taşıyor olması.
- Faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin (ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hali hariç olmak üzere) eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması.
- Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması.
Yabancı uyruklu tam mükellef gerçek kişiler de genç girişimci istisnasından yararlanabilir.
Genç Girişimci Desteğinden Kimler Yararlanamaz?
- 01/06/2018 tarihinden önce işe başlayan girişimciler,
- Anonim Şirket ve Limited şirket ortakları,
- Daha önce vergi mükellefi olan ve başka bir şirkette ortaklığı bulunan girişimciler bu teşvikten faydalanamaz.
Genç Girişimci Desteği Teşvik Tutarı
Bu destekten faydalanan genç girişimciler 3 vergilendirme dönemi boyunca 75.000 TL'ye kadar gelir vergisinden muaf tutulup, 1 yıl boyunca da SGK(4b) primleri hazine tarafından karşılanmaktadır. Girişimcilerin taksitleri düzenli ödemeleri halinde en düşük bağkur primi 2021 yılı itibarıyla 1055,36 TL olup 12 ay boyunca toplam tutar 12.664,32 TL dir. Dolayısıyla SGK(4b) primleri hazine tarafından karşılanmaktadır.
Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.
Telefon : 05547636339